
Tripreport
Ut i det okända? Magisk stämning från början till slut!
Flygbolag: SAS
April 2024
Kabinklass: SAS Unknown (3xPlus)
Avresa: CPH
Destination: ??? (ATH)
Antal poäng: 30.000 p.p
Skatter & avgifter: 0 kr
Kostnad: Anslutning till CPH + SAS Hotel partner: Single € 140 & Double € 150.
Ev. boka hotell på egen hand.
Vad hände innan resan?
5 februari – SAS presenterar: Destination Unknown med meddelandet: “READY TO VISIT THE UNKNOWN? Vi vet att du är en erfaren resenär. Men skulle du våga gå ombord på ett flygplan utan att veta destinationen? Som EuroBonus-medlem har du nu chansen att bevisa det. En tur/retur-biljett kostar 30 000 EuroBonus-poäng.”
12 februari kl. 12.00 – Anmälan öppnades upp i SAS Appen och efter anmälan fick du meddelandet “Anmälan mottagen + Avvaktar bekräftelse”.
15 februari – Grattis! Du har fått plats till Destination Unknown. Jippi! Vi är så lyckliga att få platser.
Över 6000 EuroBonus-medlemmar anmälde sig och ca 170 platser delades ut bland de anmälda för att resa till Destination Unknown med SAS.
Live TripReport? Se vår story/highlight på Instagram! Och följ oss gärna 🙂

Skribenter:
Vegard Winther & Marcus Fritz
Totalupplevelse
SAS:s “Destination Unknown” var en resa till en okänd destination. 170 resenärer samlades på Köpenhamns flygplats, där vi överraskades med cupcakes, goodiebags och en DJ innan ombordstigning. Flygresan inkluderade en unik matupplevelse, frågesport och till slut avslöjades destinationen: Aten. Under resan upplevde vi takterrassfester, sightseeing och aktiviteter som bad i Lake Vouliagmeni och gourmetlunch på en gård. Totalupplevelsen var fantastisk, och många av deltagarna skulle gärna göra om det och åka till en okänd destination.
Detta var vad vi fick för våra 30 000 poäng:
- Flygresa T/R CPH-ATH.
- Transporter till och från hotell och aktiviteter.
Utöver detta ingick även:
Fredag
- Cupcakes och juice vid gaten.
- Destination Unknown Goodiebag.
- In-flight meal: The Unknown meal + drinks.
- Special edition av Scandinavian Traveler Magazine: Destination Unknown: Athen.
- Bagaget levererat direkt till hotellrummet.
- Rooftop lunch + drinks på Sofitel efter landning på ATH.
- Rooftop party + drinks + plockmat på Moxy Athens City.
Lördag - Vinnarna av quizet på flyget fick en guidad kvällstur på Akropolis.
Söndag - Bad och fika på Lake Vouliagmeni.
- Snacks, lunch, dessert & dryck på vackra The Margi Farm.
- Skärbräda från olivträd.
- Keps med flygplats-logga.
Det vi fick betala för själva var hotell (som bokades av SAS).
Var Destination Unknown värd 30 000 EuroBonuspoäng?
Destination Unknown bjöd på mycket värde för poängen och är något vi gärna deltar i igen!
Annons
Hur packar man egentligen för en resa till det okända?
Vi valde att ta med var sin resväska samt 30L-ryggsäck från Zeeksack “The Organizer”. Ryggsäcken är godkänd som handbagage och har justerbara fack på insidan med kardborreband för enkel anpassning. Lätt åtkomst till allt innehåll i ryggsäcken både från sidorna och från topplocket. I toppen finns också en egen liten ficka för saker du behöver snabb åtkomst till. Flera små fack och nätfickor gör det enkelt att organisera packningen.
Ryggsäcken har även smarta funktioner som en laptop-ficka på baksidan, vattenavvisande material, en stöldskyddad RFID-ficka för värdesaker, och kan enkelt fästas på din stora rull/resväska med den integrerade remmen och fästremmarna på utsidan.
Ryggsäcken sitter också mycket bra på ryggen. Efter att ha testat ryggsäcken ordentligt kan vi tryggt rekommendera den. Vi har också tagit några fina bilder på ryggsäcken under resan, som du kan se här.
Zeeksack erbjuder tre olika ryggsäckar från 22 till 30 liter –
The Organizer, Zeeker och Carrier.
Vi har ordnat ett avtal med Zeeksack där du får ett valfritt tillbehör (värde upp till 299 kr) om du uppger rabattkoden EuroBonusguiden
Zeeksack har en nöjd-kund-garanti som ger dig möjlighet att returnera produkten gratis inom 100 dagar, så länge den är i originalskick, och få full återbetalning. Dessutom erbjuder de livstidsgaranti. Om de inte kan lösa eller reparera en produktions- eller materialdefekt ersätter de produkten utan frågor.
Äntligen är dagen här – Destination Unknown!
Vegard och Torstein kom med flyg från Oslo dagen innan och övernattade på hotellet vid flygplatsen. Marcus tog bilen från Sverige tidigt på morgonen.
Vi går in på flygplatsen, tar en titt på avgångstavlan där det står «SK7032 – Unknown Schengen – Terminal 3», och spänningen stiger omedelbart! Vi rör oss mot T3, och utanför incheckningsdisk 17 är det en lång kö på grund av tekniska problem, men de löstes relativt snabbt. Stämningen är påtagligt god från första stund, trots den långa kön. Flera SAS-anställda (ground staff+piloter osv.) är också tillgängliga för frågor.
Skärmarna ovanför incheckningen visar «Destination Unknown»-logotypen, boardingkortet visar “TO FICTITIOUS XXX, Destination Unknown, Group 4” och bagagemärket visar “FICTITIOUS POINT XXX”.
SAS har gjort ett bra jobb med att hålla destinationen hemlig fram till avresedagen, även med små detaljer vid incheckningen. Fast track ingår. Vi tar oss snabbt genom säkerhetskontrollen och beger oss mot gate B8.
Vid gaten finns det ett avgränsat område med stora lysande Destination Unknown-affischer, massor av människor, en egen SAS-DJ och självklart musik.
Innerst i området serveras juice och cupcakes med en egen Destination Unknown-logotyp. Mycket söta!
Stämningen är ganska bra även om klockan bara är 8 på morgonen, så det är tydligt att det är fler än bara vi som är taggade!
Ett filmteam var också närvarande som filmade och intervjuade några av passagerarna.
Vid ombordstigningen får vi var sin Destination Unknown Goodiebag som innehåller:
Destination Unknown-designat:
- Passfodral
- Bagagemärke
- Isolerad vattenflaska
- Strandhandduk
Förutom det innehöll goodiebagen:
- Vatten
- After sun
- Rengöringsskum
- Crispy Carrie Cube
- Proteinbar för handbagage
- Choklad med mango och passionsfrukt
- Cashewnötter
Över ryggstödet på alla flygstolar hänger också en nackstödsöverdrag med Destination Unknown-logotypen.
På ryggstödet framför dig finns också ett litet klistermärke med en QR-kod “NYFIKEN PÅ DAGENS MENY?”.
Vi skannade QR-koden och hamnade direkt i SAS-appen där maten presenterades så här:
The Unknown Meal:
Japansk äggkräm med sjögräs “kaviar”, shiitake i nordisk sojavinägrett och mikrokrasse.
Lätt grillad grön sparris med sötpotatisdressing, fläderbärskapris, vaktelägg och körvel. Terrin av lokala potatisar, serverad med jästmajonnäs, tallskott och inlagd rädisa.
Bakad “Kåldolme”, glaserad selleri med belugalinser insvept i savoykål, och serverad på pepparrotscrème.
Det fanns också ett veganskt, och glutenfritt alternativ för dem som förbeställt detta.
Maten var förberedd endast för denna resa av SAS-köket i Köpenhamn, både på utresan och hemresan. Maten smakade mycket bra.
I äkta Business Class-stil serverades självklart champagne, men också mousserande te, vitt och rött vin, äppelcider och olika mineralvatten.
Det var flera SAS-anställda som gjorde meddelanden över högtalarna och skämtade under resan. Bra stämning!
Vi får information om att resan kan ta mellan 1,5 till 5,5 timmar + att en del av underhållningen skulle vara ett quiz. Här tävlar alla i grupper som vi blivit indelade i genom boardingkortet. Vi tillhörde grupp 4. I quizet får vi totalt 5 ledtrådar och vi ska gissa vart vi ska efter så få ledtrådar som möjligt á la På Spåret. Gruppen som vinner quizet kommer att tillkännages senare och får en aktivitet som pris på lördagen.
Wi-Fi är också avstängt under hela resan för att förhindra möjligheten att kolla upp vart vi ska. Stor eloge till Eric, gruppledaren för grupp 4. You rock!!
Bluetooth-högtalare med musik är placerade i flera av bagagehyllorna och bidrog till partystämningen. Musikvolymen var lite hög till en början så den fick justeras ned successivt.
Efter quizet var det äntligen dags att få reda på vart vi skulle. Via högtalarna tillkännagavs det:
“Nu har jag tillåtelse att avslöja destinationen för er. Om ni tittar till höger och vänster ser ni lite land och vatten. Det ni ser är soliga Grekland, och ni ska tillbringa helgen i vackra Aten!”
Alla passagerare jublar högt och stämningen är på topp.
Vid avstigningen blir vi välkomnade av AIA:s maskot “Filos the Athenian” och får var sin Destination Unknown: Aten-guide.
Därefter informeras vi om att bagaget kommer att levereras direkt till våra hotellrum och att vi ska följa gruppledarna genom flygplatsen till en takrestaurang där det serveras lunch, drinkar och musik.
Skyltar med texten Destination Known är nu uppsatta. Solen skiner, det minglas och stämningen är på topp. Under tiden ordnas också incheckningen till hotellet där vi ska bo. Efter lunchen åker vi buss till Moxy Athens City.
Vi får några timmar egentid, och samlas igen kl 20 för en gemensam takfest på hotellet. Här serveras plockmat, drinkar, musik, solnedgång och stämningen är fortfarande lika hög som tidigare.
Under ett kort tal under kvällen sa Paul Verhagen (EVP & Chief Commercial Officer) att SAS-teamet hade kommit fram till att Destination Unknown var fantastiskt kul och måste göras om. Det är vi på EuroBonusguiden helt eniga i! No pressure Paul 😉
Han tackade också för att SAS hade fått hjälp av sina goda partners och vänner i Aten för att kunna planera och genomföra Destination Unknown.
Vinnarna av quizet tillkännagavs också: Det blev grupp 1 och deras pris blev är en guidad kvällstur till Akropolis på lördagen.
När festen var slut hittade vi en trevlig liten gyrosrestaurang med uteservering i närheten av hotellet.
En lyckad och trevlig första dag.
Lördagen är en ledig dag för att utforska Aten på egen hand.
Vi åt frukost på hotellet och sedan blev det en promenad i centrum. Vi åt lunch på en trevlig restaurang och besökte Akropolis. Efter en kort paus på hotellet åt vi en fin middag på ännu en takrestaurang, den här gången The Art Lounge på New Hotel.
Det är söndag, vi började med frukost och samlades sedan utanför hotellet.
Dagens okända aktiviteter började med bussavgångar med bara 5 minuters mellanrum, så det var bara att hänga på gruppledaren. Vi hade redan fått hint om att vi skulle besöka en plats med “thermal bath”, så det var bara att ta med SAS-strandhandduken vi hade fått i goodiebagen vid ombordstigningen.
Första stoppet var Lake Vouliagmeni, en liten bräckvattenssjö som matas av underjordiska strömmar som sipprar genom berget Hymettus. På med badbyxorna och hoppa i! Vattentemperaturen var så där och jag var tvungen att simma för att hålla värmen. Det serverades kakor och juice/te/kaffe/vatten på platsen, inkluderat i priset, och det fanns också möjlighet att beställa mat på egen bekostnad. Vid lunch åkte vi vidare till vackra The Margi Farm.
En välkomstkommitté serverade ost, oliver, vatten, citronvatten och en shot av något slag. I bakgården var ett vackert uppdukat långbord. Mössor med flyglogotypen delades ut till dem som önskade det. Det serverades bland annat rödvin och en buffé med massor av läckerheter. Jag rekommenderar att titta på bilderna av maten – den smakade helt underbart! Som vanligt var stämningen otroligt trevlig bland passagerarna här också!
Några dansare höll en show och sedan hölls en spontan danslektion för dem som vågade vara med. Som gåva från Destination Athens fick vi en skärbräda gjord av olivträ. Totalt var det 170 skärbrädor som skurits ut från samma olivträd, för att för evigt förena passagerarna.
Efter en fantastisk dag med flera aktiviteter, många trevliga människor och goda samtal återvände vi till hotellet. På kvällen hade vi återigen egentid, så vi åt middag på en restaurang och tog några avslutande drinkar – givetvis på en takbar med utsikt över Akropolis.
Måndag, och då var sista dagen här. Vi är på väg hem. Vi blir upphämtade av bussen och körs till flygplatsen. Incheckningen hade SAS-teamet redan ordnat, så det enda vi behövde göra var att lämna av bagaget och sedan direkt till gate för boarding.
Maten på hemresan var också specialgjord av köket i CPH, The Unknown Meal:
Baby zucchini smaksatt med granatäppelsirap på en len kronärtskocka och kapris-mousse och bottarga från Messoliggi-regionen. Frigående kycklingfilé confit i grekiska örter och olivolja, tillsammans med braiserad späd purjolök på ekologisk rödbetsmajonnäs och inlagd “piperitsa”. Santorinis Fava-rulle med rökt auberginechutney, kretensiska oliver “Tsakistes”, fetaost på pulveriserad karob från Kreta.
SAS-teamet står för underhållningen och den goda stämningen från början till slut.
På hemresan fick vi se något vi troligtvis aldrig kommer att få se igen. Visste du att flygplanen har möjlighet att ändra färg på belysningen inne i kabinen? Detta görs ofta när de representerar landslaget. Belysningen kan ändra färg till de danska, svenska och norska flaggorna. Dessutom alla regnbågens färger <3
Vid avstigningen stod hela SAS-teamet och tackade alla för resan och önskade oss en trevlig vidare resa.
KONKLUSION
SAS Destination (Un)Known
👍
Det bästa
Konceptet med att det var en okänd destination gjorde det mer spännande och något att se fram emot. Det skapade en alldeles speciell atmosfär från början till slut för alla passagerare. Reseglada och massor av trevliga människor! The Unknown Meal var mycket gott! Lunch på takrestaurangen vid ankomst till Aten + rooftop party på Moxy Athens City.
Aktiviteter vid Lake Vouliagmeni + lunchen på The Margi Farm.
Sömlösheten där allt planerats från början till slut av SAS. Detta gav mycket värde för poängen! Stort kudos och stort grattis till SAS-teamet som har organiserat detta så framgångsrikt!
👎
Det sämsta
Det enda negativa var att det saknades anslutning för dem som kom från OSL / ARN. Nästa gång får vi hoppas att Destination Unknown startar från Oslo för dem som reser från Norge/Sverige.
Total upplevelse